Przewiń do głównej treści

Dr n. farm. Radosław Balwierz

Doktor nauk farmaceutycznych, specjalizujący się w technologii postaci leku, a także zawodowo związany z kosmetologią i dietetyką.

Ukończone studia doktoranckie na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach (2011-2015), wcześniej, w latach 2005-2011, studia magisterskie na tym samym uniwersytecie, zakończone tytułem magistra farmacji.

Doświadczenie zawodowe obejmują zarówno pracę akademicką, jak i praktykę farmaceutyczną. Członek Prezydium Opolskiej Okręgowej Izby Aptekarskiej (od 2023) oraz adiunkt na Uniwersytecie Opolskim, Wydziale Chemii i Farmacji, Katedrze Farmacji i Chemii Ekologicznej (od 2021). Dodatkowo wykładowca w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej (SWSM) w Katowicach (od 2015).

Współpracuje z firmami biotechnologicznymi, kosmetycznymi i producentami suplementów diety. Doświadczenie zawodowe obejmuje m.in. pracę jako magister farmacji w aptekach ogólnodostępnych (2010-2021), w tym jako kierownik apteki (2016-2019), również jako specjalista ds. szkoleń (2015-2016) oraz jako trener w firmach szkoleniowo-doradczych (2009-2015).

Autor ponad 60 prac artykułów naukowych i 20 doniesień zjazdowych (do roku 2023), autor recenzji dla czasopism o zasięgu międzynarodowym i laureat nagród i wyróżnień. Redaktor książki "Farmakoterapia. Kiedy żywność ma znaczenia – interakcje leków z żywnością w praktyce dietetyka".